Wing Tsun Kung Fu

Makó

Si-Jo Leung Ting

Az '50-es évek végén, 13 évesen ismerkedik meg a Wing Tsun kung fuval: nagybátyjai elviszik Leung Sheung, Yip Man nagymester első hongkongi Si-jo Leung Tingtanítványának iskolájába. 20 éves, amikor bemutatják a tanítástól akkor már visszavonult Yip Man nagymesternek. Az idős nagymester fantáziát lát az ambiciózus és igyekvő fiatalemberben és korábbi elhatározása alól kivételt téve tanítványául fogadja.

1967-ben kezd tanítani a hongkongi Baptista Kollégiumban. Ez az első alkalom, hogy valaki kung fu-t oktat a Hongkongi Egyetem falain belül. 1970-ben nyitja meg saját edzőtermét.

1969-ben megszervezi az első nyilvános kung fu bemutatót a Yip Man nagymester alapította Ving Tsun Athletic Association színeiben. Az eseményen jelen van Yip Man nagymester és több más stílus képviselője is.

Yip Man nagymester 1972 decemberi halála után a nagymester több tanítványa is magáénak követeli a stílus örököse címet. A méltatlan csatározások láttán 1973-ban megalapítja a Leung Ting Wing Tsun Martial Art Associationt és világszerte a stílus lázas népszerűsítésébe kezd. Kihívásokat fogad el és bemutatókat tart Európában, elsőként hajlandó nem kínaiakat is tanítani. Kitartó munkája eredményeként az azóta International Wing Tsun Association névre "keresztelt" szervezet napjainkban a világ 65 országában van jelen és több, mint 1.000.000 tagot számlál. Tevékenységének köszönhető, hogy ma a Wing Tsun a legnépszerűbb kung fu stílus a világon. Mestertanítványai továbbképzéseket tartottak - egyebek mellett - az FBI, a Bundeswehr és a GSG9 (a német terrorelhárító szolgálat), illetve a Magyar Honvédség, valamint a Rendőrség és a Határőrség különleges egységeinek tagjainak.

1973-ban diplomázott angol és kínai nyelvből és irodalomból a Hongkongi Baptista Főiskolán. 1979-ben, az Egyesült Államokban szerezte meg a filozófia doktora címet. A bolgár Sportakadémia 1997-ben, egy előadása után, a harcművészetek díszdoktora címmel tüntette ki.

IWTA"Civil képzettsége" megkönnyítette számára a stílus mélyebb értelmének felfedezését, elsajátítását, illetve továbbfejlesztését. Oktatási és fokozatrendszerének már a létét is sok bírálat érte és éri - sokszor azok részéről, akik később átvették és jól - rosszul a mai napig is alkalmazzák.

1978-ban adta ki első könyvét a Wing Tsun kung fu-ról (pályatársai gúnyosan ingatták fejüket, majd 20 év múlva ők is előrukkoltak saját kiadványaikkal): az első négy kiadás mindegyike pár hónap alatt elfogyott; 1990-ig tíz kiadást ért meg. Népszerűségét az is mutatja, hogy még Magyarországon is három kiadása jelent meg és azóta újra elfogyott. Ezek a reakciók arra buzdították, hogy további könyveket adjon ki és ne csak a Wing Tsun-ról, hanem más rendszerekről, sőt a chi kungról is. A könyveket kínai, angol, magyar, német, spanyol, olasz és több különböző szláv nyelven adták ki.

A harcművészetek és a kínai kultúra szakértőjeként és átfogó ismeretei miatt több producer és tv-társaság is kérte szakmai segítségét. 1976 óta 24 különböző sorozatban és mozifilmben rendezett.